woensdag 18 juni 2008

Ideale surfboard voor Belgische golven?


De ideale surfplank voor belgische surf moet genoeg drijfvermogen en stabiliteit hebben om in mushy golven voldoende fun te beleven.

Ideaal maakt dit boardje ook voldoende snelheid om naast fun ook meer tricks te kunnen doen. Nog meer perfect zou zijn als het klein en licht is om radicalere moves en nog meer snelheid te kunnen nemen...

maar is het dan nog wel stabiel genoeg voor de echt kleine dagen? Of voor de vele mushy onshore dagen? Is het ideale plankje niet net een malibu of mini malibu? of een dikke Fish?

Willen we niet allemaal een makkelijke plank die voldoende snelheid maakt, waarmee je alle golven pakt, en waarmee je voldoende tricks kunt oefenen en landen? Als dit dan nog es je eerste surfboard is, wil je dan ook niet dat deze plank meekan op reis en dat je er ook voldoende goed mee kan surfen in holle en grotere golven...?

Bestaan al deze eigenschappen in 1 surfplank? Ik had er eerst ook mijn twijfels over maar de voortdurende veranderingen en mengelingen in shapes maken dat er meer en meer planken worden gemaakt die de goede eigenschappen van verschillende modellen combineren.
Check maar even volgend boardje uit:

De Shark is speciaal gemaakt voor zij die slechts 1 plank in hun quiver willen of kunnen. Standaard uitrusting is de 5-vinnen opzetting. Je kan em dus surfen met standaard 3 vinnen, retro twin fin, of new school quattro. Het is een surfboard gemaakt voor gemiddelde surfers die surfen in "junk" surf, mushy noordzee surf dus.

Je kan deze surfplank een aantal inches korter kopen dan een klassieke shortboard omdat ie wat dikker en breder is en zo meer drijfvermogen heeft. Voordeel voor deze plank is doordat ie kleiner is, dat ie dan meer beweeglijker is, ook in kleinere surf.

Het plankje heeft een brede tail en een mooi afgeronde neus, samen met een lichte concave die overgaat in een dubbele concave naar de vinnen toe. Hij heeft ook een round pin tail waardoor ie beweeglijk is in kleine golven maar toch ook in grotere en snellere golven voldoende z'n baan blijft houden.

Deze golfsurfplank is ideaal in kleine Noordzee golfjes voor beginners tot gemiddelde surfers. Werkt uitstekend in gebroken en mushy swells. Makkelijk en snel om mee te peddelen en Lost zegt zelf "makes you look good" ;-) Wat wil een surfer nog meer...?

Meer info op de Lost website.

Check ook even de video met footage van dit cool surfplankje:


Naast dit plankje heeft Lost ook een aantal planken die meer naar de fish neigen, maar die toch over voldoende radicale touches beschikken.
Check de Gullwing, ideaal voor de wat zwaardere surfer in mushy golven:


En check de meer retro round nose fish. Aaaaah die goeie ouwe fish, werkt perfect in mushy Noordzee golven. Of zoals Lost et zelf zegt "everybody should own one":


Thanks to Sprout voor de tips!

Video: A look at the origin and impact of the fish surfboard design:


Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: