zaterdag 28 maart 2009

Surfmateriaal drogen in de winter - botjes en handschoentjes


De Surfbuddha kreeg onlangs de vraag binnen hoe je het best je surfmateriaal droogt na een surfsessie. Ik had hier al eens een post over geschreven, namelijk over hoe je surfpak reinigen en drogen, maar in de winter liggen de kaarten nog iets anders.

In de winter wil je natuurlijk nog meer dan in de warmere maanden dat je pak niet meer nat en koud aanvoelt als je 2 sessies na elkaar wil surfen. Daarbij komt nog dat je in de winter meestal ook een kapje, handschoentjes en botjes hebt om te drogen.


surf handschoentjes drogen

Als je vaak botjes en een winterpak gebruikt en deze niet goed uitspoelt of niet goed laat drogen, kunnen deze gaan stinken.

Dit komt door de combinatie van zout, bacterieën/organismen in de zee, dode huidcellen en zweet.

Samen met de hoge vochtigheid komen al deze elementen tot leven en bouwen ze een feestje in je surfmateriaal.

Stank kan je uit je pak en surfboots verwijderen door deze te spoelen en te weken (niet te lang) in een beetje douchegel (normale PH waarde) of Dettol. Er zijn hier ook speciale producten voor.

Belangrijkste is wel nadien goed drogen en verluchten. In de winter zou dit geen probleem mogen zijn omdat er wel een aantal kamers zijn waar de verwarming aanstaat en op voorwaarde dat er genoeg luchtcirculatie is (bv. in een badkamer met verluchtingsgaten).

reinigingsproducten voor surfpak - reuk stank

Do's en Tips:

  • Reinig en spoel je materiaal altijd goed uit.
  • Gebruik eventueel een klein beetje douchegel (PH neutrale waarde).
  • Als je de stank uit je pak of botjes wil krijgen kan je die eventueel volgieten met wat water en Dettol en even laten staan. Wat je ook kan gebruiken is een wasproduct voor delicate was zoals bv. Woolit. Antibacterieel mondwater schijnt ook te helpen. Daarna zeker goed uitspoelen.
  • Laat het materiaal drogen in een verluchte en droge kamer.
  • Hang je surfpak te drogen op een flexibele kapstok (niet met scherpe, fijne randen!) of beter nog, leg deze over de badkuip in een verwarmde badkamer of hang deze over een stoel.
  • Hang je botjes of handschoentjes op bezemstelen dichtbij een verwarming
  • Vergeet niet zowel de binnenkant als de buitenkant van je pak goed te drogen


surfbotjes drogen in de winter

Don'ts:

  • Hang je materiaal niet direct boven of op de verwarming. Hierdoor gaat de elasticiteit verloren en kan de lijm op de naden zelfs loskomen.
  • Leg je materiaal niet voor lange tijd in de zon, ook niet in de winter. De elasticiteit van neoprene gaat kapot door de UV stralen en surfboards kunnen verkleuren.
  • Laat je wintersurfpak niet nat liggen in je auto of buiten. In de winter kan het vriezen 's nachts en dit is niet goed voor je pak.


Een ander handig toestelletje om je booties sneller te drogen is deze DryGuy TurboDry.

Deze wordt voornamelijk gebruikt door snowboarders, maar zou dus eigenlijk ook perfect moeten werken met surfbotjes:



Als je liever zelf iets in elkaar steekt, lees dan zeker de blog post van Yannick.

Hij legt je uit hoe je zelf voor minder dan 35€ een ventilatie systeem kunt maken om je surfbotjes te drogen.

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: