zondag 20 mei 2012

6 tips voor een langere levensduur van je surfpak


Wanneer je een nieuw surfpak koopt, dan wil je dat het toch wel een tijdje meegaat. Ik kreeg een berichtje van iemand die vroeg of je elk seizoen een nieuw pak moet kopen. Als je elke dag zou kunnen surfen zoals in Frankrijk, dan is het aangewezen om elk jaar een nieuw surfpak te kopen. Dan haal je de investering ook uit het plezier en de tijd die je eruit kunt halen. Hier in België is dat echter niet nodig. Nadeel is wel dat de meeste fabrikanten hiermee rekening houden en ervan uitgaan dat je je surfpak ongeveer een jaar intensief zal gebruiken. Wil je toch langer doen met je surfpak, dan zijn er een paar tips waarmee je rekening kan houden:

Let op de maat van je surfpak: Een surfpak dat perfect aansluit, voelt niet alleen beter, maar je zal er ook veel langer mee surfen. Als je pak op sommige plaatsen te klein is, gaat het pak uitrekken en gaat de elasticiteit verloren. Daarnaast zal je veel sneller scheurtjes en gaten krijgen. Is je pak te groot op sommige plaatsen, dan krijg je teveel wrijving en gaat de stof rafelen en verslijten. Let er ook op hoe je je pak aan en uit doet.

Droog je surfpak in de schaduw: UV stralen en zonlicht zijn zeer slecht voor wetsuits. Ze maken de elasticiteit kapot en de dichting die uit rubber bestaat gaat ervan krimpen. Hang je pak altijd in de schaduw of nog beter binnen. Ook in de winter wil je graag een droog pak.

Spoel je wetsuit meteen uit en laat het drogen: Laat je surfpak niet liggen in je koffer of in een rugzak of emmer. Het zeewater en organismen erin zullen beginnen rotten en maken de elasticiteit kapot. Pas ook op als je wetsuit nat is, dan weegt het veel zwaarder dan een droog pak. Hang het dus niet op aan een kleine kleerhanger of haak. Je surfpak zal zo uitgerokken worden. Leg het plat of ergens over totdat het meeste water eruit is, daarna kan je het nog steeds over een grote kleerhanger hangen.

Goed spoelen: Zeewater bevat zout en dit is na zonlicht ook een van de vijanden van je wetsuit. Spoel je pak dus zoveel mogelijk super grondig uit met water. De beste methode is in de douche of in het bad of in de tuin met een tuinslang. Als je je wetsuit nog aan hebt, kan je zowel de buitenkant als binnenkant zeer goed afspoelen. Als er een douche is op het strand, dan kan je de buitenkant gemakkelijk afspoelen.

Pak de geur aan: Als je wetsuit of botjes zo erg stinken dat spoelen met zoet water niet meer helpt, dan kan je die even laten weken in een bad met water en Woolite (of ander wasmiddel voor delikate stoffen). Dettol werkt ook zeer efficiënt.

Gebruik je garantie: Shit happens. Als er eens iets gebeurt met je surfpak, laat het dan meteen herstellen. Ritsen gaan kapot, de naden kunnen scheuren, gaatjes ontstaan, enz... Wacht niet te lang, want de elasticiteit van het materiaal zorgt ervoor dat deze schade snel verergert. De garantie zorgt ervoor dat dit kostenloos hersteld wordt of dat je een nieuwe wetsuit krijgt. Maak op voorhand wel afspraken ivm de verzendkosten. Check eventueel met je lokale surfshop, zij hebben meestal betere deals met de verkopers en distributeurs.

Bekijk de originele post op surfermag.com.

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: