zaterdag 27 oktober 2012

Surfpak Hechtingen: Naden, Lijmen en Stitches


Er zijn verschillende manieren om de naden in een wetsuit aan elkaar vast te maken. De meest voor de hand liggende is stitchen (naaien) waarbij de naden zoals bij gewone kleding machinaal aan elkaar genaaid worden. Doorheen de jaren heen zijn er steeds betere technieken gekomen om stukken neopreen aan elkaar vast te hechten. Bij een wetsuit dient hierbij rekening gehouden te worden met stevigheid, duurzaamheid, elasticiteit en waterdoorlaatbaarheid. De combinatie van al deze factoren zorgt ervoor dat de ene manier beter is dan de andere. De laatste jaren zijn heel wat merken op de kar van 100% stitchless wetsuits gesprongen. Mede door de lang aangekondigde lancering van Xcel Powerseam is deze techniek me beginnen interesseren en al stof geweest voor vele discussies. Daarom zou ik graag hieronder de meest gebruikte technieken bespreken.

De reden waarom een surfpak uit verschillende stukken bestaat is zoals bij een kledingstuk om een perfecte pasvorm te garanderen voor alle verschillende ledematen. Zeker bij een wetsuit is dit van zeer groot belang omdat dit de warmte, comfort en flexibiliteit van je wetsuit bepaalt. Er is ook een evolutie waarbij er door de jaren heen wetsuits worden gemaakt die uit minder panelen bestaan en dus minder naden nodig hebben.

Stitching - Naaien

Er zijn drie manieren van stitchen (naaien): Overlock, Flatlock, en Blindstitch.


Overlock: Dit is de meest basic en eenvoudigste manier en wordt nu nog bijna enkel gebruikt voor de goedkopere merken en zomersuits. De 2 uiteinden van het panel worden tegen elkaar geduwd en zo aan elkaar genaaid.


Flatlock: Dit is gebaseerd op de overlock, maar de neopreen panels worden mooi schuin afgesneden en over elkaar geschoven zodat er een mooie vlakke naad is. Nadeel is dat deze iets minder stevig is en sneller water doorlaat dan de overlock. Wordt nu nog vaak gebruikt bij goedkopere zomerpakken.


Blind Stitching: Bij blind stitching worden de panelen tegen elkaar geplaatst, meestal nog gelijmd en worden ze van binnen uit aan elkaar genaaid. De naad komt niet gans door de neopreen, maar zit maar aan 1 kant, waardoor er geen water langs de naden naar binnen kan komen. Een extra verbetering voor de stevigheid is de dubbele blind stitching waarbij deze methode zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant wordt gedaan.

Sealen - Lijmen

Gelijmd: De naden worden aan elkaar gelijmd. Wordt vaak extra gedaan bij blind stitching.


Getaped op bepaalde plaatsen: Op bepaalde cruciale plaatsen waar meerdere naden samenkomen en waar de trekkracht grootst is, wordt een tape geplakt over deze naad.


Volledig getaped: bij bv. Xcel worden de naden aan de binnenkant volledig getaped. Er loopt een tape over de ganse lengte.


Vloeibare tape: Een soort van rubber wordt over de naad getrokken. Kan aan de binnenkant of buitenkant of beide zitten.


100% stitchfree: Naden zijn aan elkaar gelijmd en zowel aan de binnen- als buitenkant komt nog een extra afsluiting in de vorm van vloeibaar rubber of tapes. Zie bv. Xcel Drylock Powerseam

Video met mooie uitleg over blind stitching:

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: