donderdag 30 april 2015

De World Surf League - Hoe en Wat? Veelgestelde vragen.

World Surf League
Lange tijd geleden kreeg ik een paar vragen binnen over de ASP World Tour. Ik schreef toen de blogpost over de ASP World Tour, en ook "Wat is riding the foamball?" en een post met uitleg over Combo Land in de ASP World Tour competities.

Ik schreef daarna ook de legendarische blog post over Kelly Slater met z'n 10e wereldtitel. En kan het nog zotter, het jaar erna behaalde hij z'n 11e wereldtitel.


Ondertussen is de ASP veranderd van naam in de WSL - The World Surf League en hebben ze zelf ook een pagina gelanceerd met veel gestelde vragen.

Deze tekst is gebaseerd op de FAQ pagina van de WSL website.

Q: Wat is de World Surf League?
A: De Wereld Surf League (WSL) organiseert de jaarlijkse tournee van professionele surfwedstrijden over gans de wereld en zendt deze sportgebeurtenissen live uit op www.worldsurfleague.com.

De World Surf League heeft haar hoofdkantoor in Los Angeles, Californië, met kantoren over de hele wereld.

Haar missie is:
De sportiviteit, drama en avontuur van pro surfen naar fans over gans de wereld brengen
Professionele surfers promoten en ondersteunen als atleten van wereldklasse
De geschiedenis van het surfen, de sporters zelf, alle fans en de toegewijde partners & sponsors erkennen en vieren

Q: Wanneer is de WSL opgericht?
A: Het originele bestuursorgaan van professionele surfen namelijk de International Professional Surfers (IPS), werd opgericht in 1976 en geleid door Hawaiiaanse surfers Fred Hemmings en Randy Rarick. De volgende evolutie was de Vereniging van Surfing Professionals (ASP), opgericht in 1983 door Ian Cairns en de geboorte in de jaren 90 van de filosofie "De beste surfers ter wereld, de beste golven ter wereld". In 2015 is de ASP officieel de World Surf League geworden.

Q: Waar kan ik live kijken naar surfevenementen?
A: Je kan alle wedstrijden live bekijken op www.worldsurfleague.com. Je kan daar inzoomen op de hoogtepunten, de heats apart bekijken en meer informatie opzoeken over de wedstrijden, de riders en het evenement zelf. Je kan ook het overzicht zien van alle wedstrijden per jaar.

Om op de hoogte te blijven kan je je inschrijven op de nieuwsbrief en de WSL volgen op social media:

Facebook: facebook.com/wsl
Twitter: twitter.com/wsl
Instagram: instagram.com/wsl
Snapchat: worldsurfleague

Q: Heeft de World Surf League een mobiele app?
A: De WSL heeft een native app voor iOS en voor Android. Surf naar www.worldsurfleague.com/app om deze gratis te downloaden.

Q: Welke gebeurtenissen coördineert de WSL?
A: De World Surf League coördineert de volgende events:

  1. De Championship Tours (CT)
  2. De Qualifying Series (QS)
  3. De Big Wave Tour
  4. Longboard Kampioenschappen
  5. Junior Championship
  6. De Masters
  7. De Big Wave Awards

Q: Hoeveel evenementen zijn er in de Tour Championship?
A: Er zijn 11 evenementen op de Men's Tour Championship en 10 evenementen op de Women's Championship Tour.

Q: Wie zijn de huidige kampioenen?
A: De 2014 ASP-wereldkampioenen zijn Gabriel Medina (BRA) en Stephanie Gilmore (AUS); de 2014 ASP Wereld Longboard Kampioenen zijn Harley Ingleby (AUS) en Chelsea Williams (AUS); de 2014 ASP World Junior Kampioenen zijn Vasco Ribeiro (PRT) en Mahina Maeda (HAW); en de 2013/2014 ASP Big Wave World Tour Champion is Grant "Twiggy" Baker (ZAF).



Q: Wie kan de WSL WK winnen?
A: Elke surfer van de World Surf League Top 34 heren of topsurfers van de 17 vrouwen die gekwalificeerd zijn om mee te dingen in de Tour Championship. De mannelijke en vrouwelijke surfers met de meeste punten aan het eind van het jaar worden wereldkampioen.

Q: Welke events kunnen worden gebruikt om te tellen in de rankings?
A: Er zijn twee belangrijke rankings systemen, de Tour Championship rankings en de rankings Qualifying Series. De CT-rankings bepalen de wereldkampioenen terwijl de QS-rankings bepalen wie in aanmerking komt voor volgend jaar om mee te doen met de Tour Championship.

De 2015 CT rankings zullen de resultaten van de Top 34 en Top 17, alsmede de vervangende surfers (door ziekte of kwetsure) bevatten. Alleen resultaten uit de CT gebeurtenissen zullen meetellen voor de CT-rankings. De beste 9 van 11 resultaten tellen mee voor de mannen op de ranglijst en de beste 8 van 10 resultaten tellen mee voor de vrouwen op de ranglijst.

De 2015 QS rankings zullen de resultaten van alle WSL surfers bevatten die meedoen in QS events. De beste 5 resultaten tellen mee voor het klassement.

De 2016 WSL top 34 mannen zal dus bestaan ​​uit:

  1. Top 22 finishers op de 2015 CT rankings
  2. Top 10 van de 2015 QS ranglijst (met uitzondering van degenen die al zijn gekwalificeerd via de CT Rankings)
  3. Twee WSL Wildcards


De 2016 WSL Top 17 vrouwen zal bestaan ​​uit:

  1. Top 10 van de 2015 CT classificering
  2. Top 6 van de 2015 QS Rankings (behalve degenen die al zijn gekwalificeerd via de CT Rankings)
  3. Eén WSL Wildcard


Q: Wat zijn de WSL wildcards?
A: Elk jaar selecteert de World Surf League drie surfers (twee voor de Men's CT en één voor de Vrouwenbeweging), die anders niet zouden zijn gekwalificeerd. Zij kunnen toetreden tot de top 32 of top 16 in de CT voor het hele seizoen. Meestal zijn dit CT surfers die gewond zijn geraakt in het vorige seizoen en dus niet in staat waren om opnieuw te kwalificeren. De 2015 WSL wildcards zijn CJ Hobgood (USA) en Glenn Hall (IRL) in de Men's CT en Dimity Stoyle (AUS) in de Women's CT.

Q: Wat zijn typische events wildcards?
A: In aanvulling op de World Surf League wildcards zijn er ook events wildcards. Dit zijn surfers die gekozen zijn om mee te doen met de CT surfers in één CT gebeurtenis. Een mannen CT evenement heeft een 36-man veld dat bestaat uit de Top 34 plus twee evenement wildcards. Vrouwen CT gebeurtenissen hebben een 18-vrouw veld bestaat uit de Top 17 plus één gebeurtenis wildcard. De wildcard wordt meestal toegekend door een van de sponsors van het evenement. Deze Wildcards komen meestal uit het team van de sponsor of uit de regio waar het event wordt georganiseerd.

Q: Wat zijn de vervangers of replacements?
A: Vervangingssurfers zijn degenen die zijn gekozen om de lege plekken in te vullen op CT gebeurtenissen waar een van de surfers niet in staat is om de wedstrijd te voltooien. Vervangingssurfers worden gekozen door de WSL voor de start van het seizoen.

Q: Kunnen de event wildcards en de vervanging surfers hun resultaten gebruiken bij hun CT Rankings?
A: Ja, vanaf 2015, zullen ze hun resultaten mogen gebruiken bij het samenstellen van hun CT Ranking.

Q: Wat is prioriteit en hoe werkt het?
A: De surfer met prioriteit heeft het onvoorwaardelijke recht om een golf vrij te kiezen die hij of zij wil surfen. Andere surfers in dezelfde heat mogen nog steeds peddelen voor deze golf, maar ze mogen de surfer met prioriteit niet hinderen of belemmeren om deze golf te nemen. Bij aanvang van een heat, nadat de eerste golf is gereden, krijgt de overblijvende surfer in de opstelling automatisch de prioriteit. Een surfer verliest zijn prioriteit van zodra hij of zij een golf neemt en/of de handen op de rails van het board zet om recht te staan op de surfplank. Als twee of meer surfers tegelijkertijd of net na elkaar een golf nemen, dan krijgt de eerste surfer die terug is in de line up de prioriteit. Prioriteit wordt aangegeven met gekleurde schijven op het evenemententerrein.

In drie en vier persoon heats neemt de eerste surfer die een golf pakt de laatste prioriteit. De resterende surfers hebben voorrang op die surfer. De volgende surfer die dan een golf neemt, krijgt dan de laatste prioriteit en de overblijvende surfer krijgt dan eerste prioriteit. De anderen surfers krijgen opnieuw prioriteit in de volgorde waarin ze terugkeren naar de line-up.

Q: Wat is "the Call?" Wie beslist of een evenement doorgaat of niet?
A: Elke ochtend van het evenement (de tijdsduur die hier voorzien is heet een "Window) is er een oproep door de Commissioners Office. Zij beslissen of de wedstrijd die dag zal doorgaan. Er zijn heel veel factoren die meespelen of een wedstrijd al dan niet doorgaat. Natuurlijk de voorspellingen van het weer en de swell, maar ook hoeveel heats er al gesurft zijn, hoelang het evenement nog kan duren, enz... De Commissioners hebben ook overleg met de hoofdjury, de vertegenwoordigers van de surfers en de lokale directeur van het surfevent.

De Call kan zijn:
ON - het evenement zal lopen
Standby - een andere call zal worden gedaan op een later tijdstip die dag
OFF - er zal geen wedstrijd zijn die dag (ook wel een "lay day" genoemd)

Q: Wat is een "Window"?
A: Dit is de toegestane tijd waarin de organisatoren hun evenement kunnen organiseren en de wedstrijd kunnen laten doorgaan. Dit is nodig om rekening te houden met de swell en onvoorziene omstandigheden en om de heats te laten doorgaan in de best mogelijke condities.

Q: Wat betekent het als een evenement mobiel is?
A: Deze wedstrijd heeft de mogelijkheid om door te gaan op meer dan één locatie zodat wedstrijd wordt gehouden in de beste condities. Zo'n event heeft altijd een primaire locatie. De Commisioners kunnen beslissen om de wedstrijd te verplaatsen naar een secundaire of alternatieve plaats als de condities tegenvallen op de primaire plaats.

Q: Waarom zijn niet alle events mobiel?
A: Niet alle wedstrijden of locaties hebben de capaciteit om mobiel te gaan of zijn gevestigd op iconische en exotische locaties waar er sowieso de beste condities zijn zoals:

  • J-Bay Open (ZAF)
  • Billabong Pro Tahiti (PYF)
  • Hurley en Swatch Pro bij Schragen (USA)
  • Vans US Open of Surfing Huntington (USA)
  • Target Maui Pro (HAW)
  • Billabong Pipe Masters (HAW)


Mobiele events zijn:

  • Quiksilver en Roxy Pro Gold Coast (AUS)
  • Drug Aware Margaret River Pro (AUS)
  • Rip Curl Pro Bells Beach (AUS)
  • Rio Pro (BRA)
  • Fiji Pro (FJI)
  • Quiksilver en Roxy Pro Frankrijk (FRA)
  • Moche Rip Curl Pro Portugal en Cascais Women's Pro (PRT)


Q: Wat zijn de beoordelingscriteria?
A: De huidige WSL beoordelingscriteria werden uitgerold sinds 2010. De jury analyseert de volgende elementen bij het scoren van de golven:

Inzet en moeilijkheidsgraad
Innovatief en vooruitstrevende manoeuvres
Combinatie van grote manoeuvres
Verscheidenheid van manoeuvres
Snelheid, kracht en flow

Het volledige reglement met alle uitzonderingen vind je op de WSL website.

Q: Hoe wordt een score gegeven?
A: Een panel van vijf juryleden geeft scores op elke golf en dit op een schaal van 1 tot 10. Voor elke rit of golf, worden de hoogste en laagste scores (van de vijf juryleden) niet meegerekend. De surfer ontvangt het gemiddelde van de resterende drie scores. Er is geen limiet op het aantal golven die worden gemaakt, maar de twee best scorende golven (elk op een totaal van 10) worden bij elkaar opgeteld om het totaal van de heat van een ​surfer te berekenen (dit totaal is dus op 20).

Q: Hoeveel golven worden gescoord?
A: Alle surfers worden in 1 heat geëvalueerd op het totaal van hun twee hoogst gescoorde golven. Dit verandert niet, ongeacht welke WSL Tour Championship ze aan meedoen. In alle niet-prioritaire QS Heats en CT Heats is het maximale aantal golven dat kan meetellen 15. In één-op-één heats, is er geen maximum ingesteld op hoeveel golven een surfer kan nemen in die heat.

Q: Zijn er verschillen tussen de CT en QS evenementen?
A: Nee, de scores worden op dezelfde manier berrekend.

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: